diumenge, 24 de novembre de 2013

SANT JOAN DE BAIX

 Situada al carrer Doctor Trias, número 9. Fou enderrocada a mitjans del segle passat. 
  No hi ha documentació referent a aquesta masia.
  Pel que la gent del poble comenta, a l'interior de la casa hi havia una llinda on estava gravat l'any 1.670, temps en què es deuria de fer una de les ampliacions de la casa.
  Es va dedicar fonamentalment al cultiu de les vinyes i s'hi feien uns bons vins.
  Aquest mas pertanyia, des del segle XVIII a la família Gros. A l'Amillarament del 1.865 es diu que el mas tenia llavors 26 parcers i que era propietat de Pedro Gros, essent un dels masos més importants del municipi.
  A principis del segle XX, la propietat va passar a en Joan Calsina i Padró.
  L'any 1.910, a causa del creixement de la població, Joan Calsina (llavors alcalde) va oferir una sala del mas perquè fos habilitada com a escola per a nens. Més tard n'obrí una altra per a les nenes.
  Durant la guerra civil, la família va haver de refugiar-se a Barcelona. La casa va quedar abandonada i molt malmesa. Al cap dels anys, s'hi edificà un bloc de pisos, tot conservant alguna part de la masia original.
  La poca documentació del mas que va desaparèixer al llarg dels anys va anar a parar a la runa, però per sort un veí va poder recuperar alguns papers, entre ells un document de l'any 1.737 (de 8 pàgines). El va regalar a Miquel Vila i, actualment és part del seu llegat. 
  A sota el text original i la traducció feta per Aram Magrins i Gol.


1.737 document

Traducció d'Aram Magrins i Gol

"El Breny" 1.977 Especial Festa Major.


  En un altre text de Miquel Vila:


Cap comentari:

Publica un comentari